Initiatieven

WG Kunst workshop Rubbing 1
WG Kunst workshop Rubbing 6
WG Kunst workshop Rubbing 5
WG Kunst workshop Rubbing 7

Foto's van de workshop bij WG Kunst in Amsterdam o.l.v. Lies Verdenius en Carola Rombouts.

treerubbingweb2
treerubbingweb5
treerubbingweb9
treerubbingweb11

Treerubbing in het Rijsterbos (Friesland) onder leiding vanMarga Houtman.

Waalwijk
Waalwijk
Waalwijk
Waalwijk

Er werd enthousiast gerubd in het Huis van Waalwijk. De kinderen hebben er van genoten.

KartonStempels-lr
PrinttheCity2 lr
WelpRubbing2lr
WelpRubbing1 lr

Welpen van Scouting BIM-Bakenessergroep in actie op 28 september 2019 met grafiekscout Hellen van Vugt en haar dochter. Zie ook https://www.facebook.com/hellen.vanvugt

voetstappen naar voortgezet onderwijs

In Friesland: groep 8 op weg naar het voortgezet onderwijs. Foto: Jenny Mulder, Thomas van Aquinoschool.

Friesland

In de basisscholen in de gemeente Súdwest-Fryslân met meer dan 89.000 fiere Friezen in 89 kernen, een kleurrijk gebied tussen Sneek, Stavoren en de Afsluitdijk, waren er in september allerlei Print&Wriuw projecten, geïnitieerd door  grafiekscout Marga Houtman. Zij maakte een enthousiaste lesbrief voor groep 3 t/m 8 van de basisscholen en heeft een speciale pagina gemaakt over Print&Wriuw.


Noord-Holland

Haarlem

De Haarlemmerhout in Haarlem omvat  drie deelgebieden: de ''Kleine Hout'', het stadspark, de ''Grote Hout'', een stadsbos en het natuurgebied, landgoed Eindenhout.

Op landgoed Eindenhout zijn Hellen van Vugt met welpen van Scouting BIM-Bakenessergroep aan de slag gegaan met Print the City / Rub the Streets. De welpen (7 – 10 jaar), jongens en meisjes, van Scouting groep BIM-Bakenesser gaven tijdens hun opkomst op zaterdag 28 september invulling aan “Print the City/Rub the Streets”.

Print the City

Hoe ziet de Haarlemmerhout er ‘s nachts uit (fantasie of werkelijkheid). Ieder kind tekende een (fantasie)figuur op karton en knipte dit uit. Het karton werd ingerold met textielinkten van Speedball in Glow ’n the Dark en Fluoriscerende kleuren en afgedrukt op een gezamenlijk spandoek.

Rub the Streets

De kinderen zijn in groepjes in het Haarlemmerhoutkwartier op zoek gegaan naar interessante ondergronden om te rubben.
Het spandoek en de rubbings zijn opgehangen in het clubhuis (achter landgoed Eindenhout) zodat er naar elkaars werk gekeken kan worden. Ouders zijn uitgenodigd om hun kinderen eerder te komen ophalen zodat ook zij konden zien wat hun kinderen hebben gemaakt.

 

Amsterdam
In Amsterdam geven Lies Verdenius en Carola Rombouts op 10 november van 14-16 uur een workshop Rubbing bij WG Kunst

Noord-Brabant

In Den Bosch trok de MDB - mobiele druk brigade - op zaterdag 12 oktober de stad in om de grondjuwelen van Den Bosch veilig te stellen met rollers, inkt, katoen en papier.
Met een bakfiets vol spullen reisden Wouter en Judith (van het Inktatelier) door Den Bosch volgens een vooraf bepaalde route.
Bij juweeltjes van putdeksels stopt de brigade; de plek wordt afgezet met pionnen en rood/wit lint en wordt veilig gesteld door hem vast te leggen op papier of katoenen tassen / shirts.

Grafisch Atelier Den Bosch vult Print the City anders in:
In de Melkfabriek organiseert het Grafisch Atelier de expositie "Print the City."
We nodigen lokale kunstenaars uit om een grafische interpretatie van de stad te geven. Zij kiezen hiervoor zelf de techniek en het materiaal. De bedoeling is dat we zo een tentoonstelling maken waarin in (bijna) alle soorten grafische technieken vertegenwoordigd zijn.  We linken deze tentoonstelling tevens aan het Parariso project in het Grafisch Atelier door als een soort vertaling van alle werken kleine riso-afbeeldingen maken. Door deze vertalingen krijg je grappige inzichten in de verschillende technieken. Ook worden hier de uitkomsten van estafette-project getoond.

In Waalwijk zijn activiteiten rond Print opgezet in de Kinderboekenweek op 9 oktober door Maria Klerx en Iris van Lavieren in samenwerking met Kunstencentrum Waalwijk.
Op 18 oktober is een rubbing-kinderworkshop gehouden in het Huis van Waalwijk.

 

Utrecht

In Utrecht vond de Kick-off plaats van Print the City / Rub the Streets op zaterdag 7 september in het Huis van Betekenis, Lauwerecht 10.
Een impressie van deze middag is te zien op https://www.grafein.nl/print-the-city-rub-the-streets/ 

Van 4 t/m 29 november is er een tentoonstelling in het stadhuis van Utrecht Print the City/Rub the Streets:Utrecht Special. Zie https://www.grafein.nl/tentoonstelling-stadhuis-utrecht-special/