Inspiratie en tips voor Print the City / Rub the Streets

Het speerpunt Print the City Rub the Streets blijkt een groot succes te zijn. Overal in het land - van Friesland en Waalwijk - zijn er spannende en totaal verschillende plannen gesmeed om deel te nemen aan dit project.

== Op 7 september was de kick-off van dit publieksevenement in Utrecht - zie https://www.grafein.nl/print-the-city-rub-the-streets/ .
== Met het symposiumop 29 november in het Centraal Museum eindigt Grafiek2019 ook weer in Utrecht. Van het Print & Rub festijn zullen daar dan ook weer resultaten te zien zijn!!

Ook op Instagrampagina Grafein_grafiek zullen de resultaten worden getoond met #PrintRub #Printthecityrubthestreets en op Twitter @grafiek2019. 


TIPS VOOR HET RUBBEN

Wat en waar kun je allemaal gaan rubben….

==je eigen buurt, een speciaal deel van jouw stad of dorp, een gebouw met een verhaal of het stadsgroen, een bijzonder park….
== putdeksels, stukjes muur, een bijzonder of raar plekje op de straat, verspringing in een patroon ergens op het wegdek, komische reparatie van een scheur in het asfalt, kenmerken van een gebouw, brugdeel, wat je maar opvalt.
== je kunt met een vooropgezet plan op pad gaan, of er ontstaat al doende onderweg een mooi verhaal…


Waarmee kun je rubben?

== lithokrijt, maar dat is vrij prijzig.
== Neocolor van Caran d'Ache (in allerlei kleuren te koop).
== zachte grafietstiften of grafiekpotloden (2B,4B of 6B) voor fijn werk op papier, zacht kleurpotlood en kleurvetkrijt.
== 6-kantig grafiet 4B of 6B is mooi op stof.


WAAROP KUN JE GAAN RUBBEN?

Op papier

== rijstpapier; dat kan je heel dun kopen, waardoor je de fijnste details kan rubben, maar is ook kwetsbaar.
== Iets dikker Oosters papier ook prima. Meestal is dat op rol te krijgen.
== Er kan ook gewerkt worden op gewoon papier (wit of gekleurd 80 of 90 gram werkt goed). Je kunt dat ook op de rol krijgen of betaalbare schetsboeken kopen…


Op textiel

== ongebleekt katoen of lichtgekleurd katoen.
== zijde
== op lapjes uit de lappenmand

Van tevoren wat mogelijkheden uitproberen is heel slim---soms moet je er ook even handigheid in krijgen. 


PRINTEN

Na het rubben, kunnen de resultaten eventueel geprint worden. Het printenzal vaak gebeuren op een 2dedag van een workshop in een werkplaats op de geëigende manieren en met ieders vertrouwde materialen. PRINTEN kan natuurlijk ook op allerlei papiersoorten en textiel (bv op Tshirten) …zelfs op glas, aardewerk …

Een mooi product om te gebruiken zijn de inkten van SPEEDBALL. Grafisch Atelier Indrukwekkend in Delft gebruikt deze inkten al een tijdje en is er erg enthousiast over!! De inkt is echter niet altijd snel leverbaar.

Veel succes allemaal! Cisca Poldervaart