over Grafiek2019

panta rhei - alles stroomt

© Studio Airport

Het uitgangspunt van Grafiek2019 is deze verwijzing naar Heraclitus: het water stroomt voorbij, maar de rivier blijft.

Grafiek zorgt al van oudsher voor verspreiding van beeldtaal.  Waar schilderijen in paleizen en bij de adel hingen, uit het zicht van de meeste mensen, werd grafiek (etsen, houtsnedes) ingezet om afbeeldingen te verspreiden. Beeldtaal verandert in het gebruik en grafiek maakt die veranderingen én de continuïteit door de tijd heen zichtbaar.

Grafiek2019 laat de dynamiek zien van een veelzijdige discipline met een lange traditie die zichzelf telkens weet te vernieuwen.

grafiek blijft

 

 

 

Grafiek en haar historische sporen zijn overal om ons heen, in letters en beelden op straat, in vormgeving. Zelfs in het moderne interieur vinden we grote en kleine letters en woorden als decoratie. Zo is ‘handlettering’ op dit moment een populaire bezigheid.

Kunstenaars van alle tijden maakten naast schilderijen of sculpturen vaak ook prachtige grafiek. Kunstenaars van nu gebruiken alles wat zij tegenkomen om zich uit te drukken en kiezen daartoe hun technieken.

Juist in deze digitale tijd is er veel behoefte aan handmatig vakmanschap en tastbare texturen, en daar leent grafiek zich bij uitstek voor.

impact

Logo Grafiek2019

Grafiek2019 biedt de mogelijkheid voor een diversiteit aan projecten, exposities en publicaties rond het thema Panta Rhei, verandering/alles stroomt. Met dit thema creëren we samenhang tussen de verschillende deelnemende organisaties en kunstenaars. Herkenbaarheid ontstaat wanneer alle deelnemers het logo Grafiek2019 en/of de banner gebruiken en de originele poster (copyright Studio Airport) op locatie ophangen.
Als overkoepelende organisatie heeft Stichting Grafein voor dit thema vijf speerpuntprojecten ontwikkeld.