stichting Grafein

De stichting Grafein (KvK 71852107) is op 11 juni 2018 opgericht.

Het bestuur van Grafein bestaat uit Maria Kapteijns, Cisca Poldervaart en Joyce Gabeler. Het compacte bestuur brengt samen met adviseur Katja Rodenburg de activiteiten van de stichting tot stand, zoals  Grafiek2019.

Stichting Grafein realiseert de projecten met de inzet van een netwerk van onder andere grafische ateliers, grafische kunstenaars, museumprofessionals, verzamelaars en grafiekliefhebbers. Met de steun van grafiekorganisaties als het Grafiekplatform. Adviseur op het gebied van communicatie is Yola de Lusenet.

De naam van de stichting verwijst naar het Griekse woord γραϕειν, dat inkrassen, graveren of schrijven betekent.
 De Stichting heeft in de statuten als doel opgenomen:

het initiëren en (doen) organiseren van (vernieuwende) projecten op het gebied van grafische kunst en vormgeving en verder al hetgeen hiermee in de ruimste zin verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Dit doel wil de stichting bereiken door grafiekmanifestaties te organiseren zoals Grafiek2019.

Rond het kernprogramma dat in samenwerking met diverse partners wordt opgezet zullen in die periode op allerlei plaatsen in Nederland tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van grafiek plaatsvinden.

Grafiek2019 is een vervolg op Maand van de Grafiek 2013 en 2016, die toentertijd werden georganiseerd door een werkgroep van Grafiekplatform, met een tiental leden in een wisselende samenstelling. Nu is ervoor gekozen Grafiek2019 vorm te geven met een klein bestuur -waarvan de leden betrokken waren bij de eerdere manifestaties- en met de steun van een netwerk van adviseurs, ambassadeurs en enthousiaste grafische kunstenaars.

logo stichting grafein

 

Stichting Grafein heeft de status van Culturele ANBI. Grafein werd in 2018 ondersteund door Grafiekplatform, Stichting Steenworp, Joost Zaat en Peter Franssen.

over het bestuur

Maria Kapteijns (1965) is beeldend kunstenaar (m.n. grafiek en fotografie) met exposities in binnen- en buitenland, als deelnemer en/of curator. Aanvullend behaalde zij haar Master Cultuurwetenschappen aan Tilburg University. Zij is lid van Grafiekplatform en als organisator betrokken geweest bij de Maand van de Grafiek 2016. Zij heeft als organisator en interviewer meegewerkt aan de talkshow Eindhoven uit de Kunst (2007-2016), verzorgt regelmatig lezingen en teksten over kunst en cultuur. www.mariakapteijns.nl.
Joyce Gabeler (1951) is sociaal psycholoog, kwaliteitsadviseur, Exceldeskundige en coördinator van kunstprojecten. Als adviseur van kunstenaarscollectief Het Transparante Huis kwam zij in aanraking met Grafiekplatform. Zij is al jaren grafiekverzamelaar en kunstliefhebber en is als coördinator betrokken geweest bij de Maand van de Grafiek 2016. www.gabeler-project.nl.
Cisca Poldervaart (1950) is beeldend kunstenaar (grafiek, tekenen, ruimtelijk werk) en sinds 2008 lid van Kunstliefde en van Grafiekplatform VOG. Zij is altijd bezig met het organiseren van onverwachte projecten op kunst- en muziekgebied in buiten- en binnenland. Zij heeft als curator diverse exposities ingericht en is als organisator betrokken geweest bij Maand van de Grafiek 2016. Kunstliefde/Cisca Poldervaart en ledenpagina Grafiekplatform.